Over ons

Rapenburg Plaza brengt lichtontwerp, audiovisueel ontwerp en ShowControl bijeen, onder een dak. Wij werken intensief samen met opdrachtgever, vormgevers, regisseurs, artiesten en eindgebruikers, zodat er altijd een krachtig en compleet project gerealiseerd wordt. Voor alle disciplines beschikken binnen ons netwerk van professionals over de expertise om ook de hele technische productie van een ontwerp te verwezenlijken.

Ons doel is om maximaal bij te dragen aan de beleving die u met uw project wilt oproepen. Samen staat een project sterker: vanaf het allereerste idee, tot en met de uiteindelijke realisatie.

Lichtontwerper

De lichtontwerper ontwerpt de belichting van ruimtes (zoals musea, exposities, experiences), van theatervoorstellingen, film- en televisieproducties en architectuur. De werkwijze van de lichtontwerper verschilt per project maar altijd is het doel het publiek te laten voelen wat de opdrachtgever wil overbrengen.

Quote: ‘Licht (en donker) is bepalend voor de beleving van een ruimte, een omgeving, een artistieke uiting. Een open deur die iedereen beaamt. Maar het bewustzijn van licht, het professioneel vormgeven en toepassen ervan is minder vanzelfsprekend.’

Audiovisueel systeemontwerper

De audiovisueel systeemontwerper kiest de projectoren, beeldschermen, luidsprekers, computers en andere apparatuur die nodig zijn voor theatervoorstelling, museum of complexe av-presentatie. Hij werkt samen met de contentleverancier, de ontwerper van de interactieve software, de ShowControl systeemontwerper en de ruimtelijk ontwerper.

Quote: ‘Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, een bewegend beeld zegt meer dan 10.000 woorden en bewegend beeld met geluid is soms zelfs onbeschrijfelijk.’

ShowControl Systeemontwerper

De ShowControl systeemontwerper houdt zich bezig met het integreren en bepalen van de besturingstechniek door middel van het koppelen van diverse technische disciplines (zoals licht, video, geluid, computers en/of bijvoorbeeld een gebouwbeheer-systeem) ten behoeve van theatervoorstellingen, musea, pretparken of complexe presentaties. De ShowControl systeemontwerper heeft hiervoor niet alleen kennis nodig van de te integreren disciplines en van netwerktechnieken maar ook een flinke dosis creativiteit.

Quote: ‘Een ShowControl systeem is als een dirigent die alle muzikanten, de technische apparatuur, hun eigen taken laat uitvoeren maar daarbij het slagen van het totale project, als een concert, tot doel heeft.’

Licht-, Audiovisueel- en ShowControl programmeur

De programmeur is belast met het programmeren van de besturingsprogramma’s (zoals lichtsturing, audio- of video-servers en ShowControllers) van theatervoorstellingen, film- en televisieproducties, musea, pretparken of complexe AV-presentaties.

De werkwijze van de programmeur hangt af van de gebruikte technieken en van het project. Hij of zij zal, meestal in de laatste lange dagen voor de premiere of opening, bezig zijn de ideeën van de regisseur, de lichtontwerper, de geluidsontwerper, de beeldontwerper en natuurlijk de opdrachtgever tot één belevenis samen te smeden.

Quote: ‘Het is heerlijk om in een compleet werkend systeem alle ideeën van de ontwerpers mogelijk te maken door middel van alleen een laptop en je creativiteit.’

Projectleider

De technische projectleider coördineert in de tijdslijn van een project de werkzaamheden van bouwers, installateurs, programmeurs. Zijn/haar taak is alles efficiënt te laten verlopen. De projectleider maakt de planningen en is aanspreekpunt voor de creatievelingen en opdrachtgever/eindgebruiker. Zodoende is de technische projectleider ook veel aanwezig bij projectvergaderingen met alle betrokkenen.

Gedurende de installatie-periode stuurt de technisch projectleider bij waar nodig.

Quote: ‘Als spin in het web ben je afhankelijk van de input van alle betrokkenen. Communicatie is het toverwoord. Wanneer alle technische medewerkers ongestoord hun taak kunnen uitvoeren, is het project vanuit dit oogpunt geslaagd.’

Licht, Audiovisueel en ShowControl installateur

De installateur installeert de gekozen apparatuur volgens de geldende normen en sluit deze aan op de E-installatie en in een netwerk. Naast de installatiewerkzaamheden denkt hij mee over de te gebruiken materialen, het kabelplan en het gebruik van de installatie. De werkzaamheden zijn afgerond wanneer alle apparatuur werkend is opgeleverd.

Quote: ‘De technische middelen die tot je beschikking staan veranderen bijna dagelijks, dit maakt het vak spannend en uitdagend.’

Indien u geïnteresseerd bent, een idee wilt bespreken, of gewoon meer informatie wilt ontvangen neemt u dan contact op met Jan-Paul Coenraad.