Kijk Amsterdam 1700 – 1800 De mooiste stadsgezichten

Amsterdam

Amsterdam is tussen 1700 en 1800 talloze keren vastgelegd in vaak heel gedetailleerde tekeningen. Het Stadsarchief Amsterdam toont de mooiste tijdens Kijk Amsterdam, de allereerste overzichtstentoonstelling van deze topografische tekenkunst.

Tentoonstelling

De tekeningen brengen het Amsterdam én het leven van de Amsterdammers uit die tijd heel dichtbij. Vaak in kleur, en dat bijna twee eeuwen eerder dan de kleurenfotografie. De stad is ook nu nog goed herkenbaar: op de tekeningen staan de bekende plekken op de Dam, aan de grachten en langs de Amstel en het IJ. Maar ook poortjes, smalle straatjes en onherkenbaar veranderde plekken.

Tijd van de verlichting

De achttiende eeuw zag een explosieve groei van zulke tekeningen in kleur. Zeker in de tweede helft van de eeuw legden meer kunstenaars dan ooit zich toe op stadsgezichten, die ze met de grootste zorg en vaak op klein formaat tekenden met potlood, inkt en waterverf. Die groei is voor een groot deel te danken aan de toenemende honger naar encyclopedische kennis. Het was de tijd van de Verlichting. Verzamelaars stelden collecties samen van prenten en tekeningen die steeds vaker ook Amsterdam uitvoerig documenteerden.

  • Locatie: Stadsarchief Amsterdam
  • Open: 15 September 2017
  • Lichtontwerp: Rapenburg Plaza