Het Scheepvaartmuseum – De Koningssloep

  • Locatie: Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
  • Open: 15 oktober 2015
  • Architect: DOK Architecten
  • Tentoonstellingsontwerp: Het Scheepvaartmuseum
  • Lichtontwerp, Licht- en ShowControl, AV-techniek en installatie: Rapenburg Plaza
  • AV-content: Arjan Klerkx

Tweehonderd jaar geleden gaf Koning Willem I de opdracht een koninklijk vaartuig te laten bouwen. In deze tijd waren rijkversierde roeisloepen een ‘must-have’ voor Europese monarchen. Als maritieme natie bij uitstek, paste een koninklijke roeisloep bovendien uitstekend bij Nederland.

De ‘koninklijke chaloup’ is tussen 1816 en 1818 gebouwd op de Marinewerf in Rotterdam. Na de sluiting van de werf in 1851 kwam de sloep naar Amsterdam. Het duurde uiteindelijk 23 jaar voordat de koning de sloep voor het eerst officieel gebruikte. Inmiddels is de Koningssloep zo’n 30 keer ingezet voor staatsbezoeken en andere officiële gelegenheden, voor het laatst in 1962 door Koningin Juliana en Prins Bernhard tijdens hun zilveren huwelijksfeest.

De Koningssloep heeft in 2014 en 2015 een grondige restauratie ondergaan en heeft nu een vaste presentatie gekregen in het nieuwe schiphuis tegenover Het Scheepvaartmuseum.

Rapenburg Plaza is al in een vroeg stadium bij dit project betrokken om mee te denken over een optimale presentatie van De Koningssloep en bijbehorende achtergrondinfo, en heeft hiervoor de AV-apparatuur geleverd en geïnstalleerd. Zo laat een grote monitorwand met filmbeelden van Arjen Klerkx de sloep tot leven komen. Met het lichtontwerp zorgen wij ervoor dat ieder detail van de sloep tot zijn recht komt.