Heavy Metal – MIM, Brussel

Heavy Metal – Traditional Sounds from Asia brengt 82 metallofonen van het Muziekinstrumentenmuseum (MiM) naar het Koninklijk Paleis Brussel. Deze gongs, klokken, kommen en trommen komen allemaal uit Azië, waar zij een belangrijke plaats innemen in de muzikale cultuur en in de samenleving.
In het koninklijk paleis met zijn overweldigende architectuur en enorme kroonluchters in alle ruimtes zijn de stukken op lage vlonders gepresenteerd die zijn geïnspireerd op steigers in de stilstaande wateren in de oriënt. De bovenkanten van de vlonders zijn voorzien van afbeeldingen van typisch oriëntaalse plantengroei, daarop staan de objecten.
Ze worden uitgelicht met behulp van spots die zijn ondergebracht in lantaarns voorzien van rijstpapier. Een aantal objecten worden beurtelings van onderen aangelicht en zijn op dat moment te horen.
De opstellingen zien eruit alsof elk moment de muzikanten in hurkzit een voorstelling voor de koning kunnen komen geven.
Door de nadrukkelijke groene kleur van de planten en de lage opstellingen heeft het geheel een eigen uitstraling en is toch in harmonie met zijn omgeving.

De objecten zijn verdeeld over 3 zalen van het museum:
? De Kroonzaal met een Indonesische Gamelan opstelling
? De Marmerzaal: met een opstelling van gongs
? De Galerij: met drums en Tibetaanse klokken