Fries Museum – Escher op reis

Leeuwarden

Op 28 april 2018 opende deze prachtige tentoonstelling in Leeuwarden, de geboortestad van M.C. Escher, die dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is.

Escher op reis maakt de ontwikkeling van M.C. Escher als beeldend kunstenaar voelbaar. Een belangrijke rol is weggelegd voor de invloed van de locaties waar hij tijdens zijn leven verbleef. Van het grauwe platte Nederland van de jaren tien van de twintigste eeuw tot de zon en de bergen van de Méditerranée. Aan de hand van circa tachtig originele werken, aangevuld met brieven, tekeningen, fotomateriaal en persoonlijke voorwerpen, treden bezoekers in de voetsporen van M.C. Escher. Het innovatieve tentoonstellingsontwerp versterkt de beleving van Eschers leven en werk.

De tentoonstelling werd lovend ontvangen door publiek en pers met prachtige recensies over het lichtontwerp van onze hand:

Dagblad van het Noorden: ‘Lumineuze Belichting…’
NRC: …Alles is zo verbluffend mooi uitgelicht….
New Scientist: ‘The Fries Museum has lit Escher’s works using some very subtle and precise spot projection; this and the trompe-l’œil monochrome paintwork on the walls of the gallery form a modestly Escherine puzzle all by themselves. Purely from the perspective of exhibition design, this charming, illuminating, and comprehensive show is well worth a visit.’

  • Locatie: Fries Museum, Leeuwarden
  • Open: 28 april 2018
  • Tentoonstellingsontwerp: XPEX
  • Decorbouw: Fiction Factory
  • Lichtontwerp: Rapenburg Plaza
  • Grafische vormgeving: Johannes Verwoerd