Fotostudio Merkelbach – Stadsarchief Amsterdam

In april 1913 opende Jacob Merkelbach een luxe portretatelier boven het gebouw van modehuis Hirsch & Cie aan het Leidseplein in Amsterdam, een toplocatie voor een ambitieuze fotograaf.
Vanaf zijn oprichting was Fotostudio Merkelbach zeer succesvol.
Tot 1969 kwamen bekende en onbekende Nederlanders naar de studio. Koningin Wilhelmina, Mata Hari, Eddy Christiani, Fien de la Mar, Toon Hermans, mevrouw Van Aalst van de Overtoom, de hond van de heer Zeeman uit de De Lairessestraat, allemaal lieten ze zich door Merkelbach vereeuwigen.
Het Stadsarchief grijpt de mijlpaal 1913-2013 aan om de collectie van 40.000 glasnegatieven te digitaliseren, online te zetten en te exposeren.
Vanaf 13 september 2013 presenteert het Stadsarchief met de tentoonstelling Fotostudio Merkelbach; Portretten 1913-1969 een selectie van de ruim 40.000 portretfoto’s van deze legendarische studio: beroemdheden, filmsterren, podium?kunstenaars en mannequins van weleer passeren de revue.
In een video-installatie trekken 1.000 familieportretten voorbij. Daarnaast bieden onder meer documenten, affiches, glasnegatieven en de originele houten platencamera een goed beeld van het vakmanschap en de populariteit van de fotostudio.

Rapenburg Plaza was verantwoordelijk voor het lichtontwerp en licht installatie.