Fado – Het Internationaal Danstheater

  • Premiere: 3 maart 2014, DeLaMar Theater, Amsterdam
  • Choreografie: Vasco Wellenkamp
  • Lichtontwerp: Pelle Herfst – Rapenburg Plaza
  • Kostuum ontwerp: Ben Voorhaar – Karisma Costumes
  • Fotografie: Robert Benschop

FADO is een coproductie van het Internationaal Danstheater met Companhia Portuguesa de Bailado Contemporaneo (CPBC) uit Lissabon, Portugal. Dansers van het ID en dansers van CPCB nemen samen met choreograaf Vasco Wellenkamp de roots van de fadomuziek als uitgangspunt voor een emotionele benadering van deze krachtige muziek.

De thema’s van de Fado’s geven uitdrukking aan de grilligheid van het lot en de menselijke passies. De teksten gaan meestal over de eigenaardigheid van het onzekere leven, scheiding, droefheid, liefde, geloof, de schreeuw om vrijheid en over de wens om te vliegen. Choreograaf Vasco Wellenkamp ziet Fado als een ingebeelde projectie in een tijdloze ceremonie, zonder duidelijke personages. Voor hem zijn de daadwerkelijke emotie en de dramatische kracht waarmee het ons bereikt van belang.

FADO wordt muzikaal live compleet gemaakt door de Portugese Fado zangeres Carla Pires en haar gitaristen. In 2012 overweldigde zij met haar prachtige stem al het publiek van het Amsterdamse Concertgebouw en trad zij op in grote theaters en op muziekfestivals in Spanje, Frankrijk en Turkije. In 2014 is Carla Pires met haar begeleidende gitaristen te bewonderen en te beluisteren in de Nederlandse theaters met FADO.