Deens Maritiem Museum Helsingor

Voor het nieuwe Deense Nationaal Maritiem Museum in Helsingør te Denemarken heeft Rapenburg Plaza het Licht ontwerp en het AV systeemontwerp voor de permanente expositie: ‘Seafever’ gemaakt. Kossmann.dejong was verantwoordelijk voor het museale concept en het tentoonstellingsontwerp. Het spectaculaire museum met een oppervlakte van 5000 m2 is ontworpen door het bekende Deense architectenbureau BIG. Het is gevestigd in Helsingør in een oud droogdok op steenworp afstand van slot Kronborg, beter bekend als het slot van Shakespeare’s Hamlet.
Het museum is geopend op 5 oktober 2013.

De onderliggende metafoor van de multimediale tentoonstelling is een reis, die begint met de verbeelding van het universele verlangen naar verre landen en avonturen op zee. Via thema’s als haven, schip, navigatie, oorlog en handel wordt de maritieme geschiedenis van Denemarken verteld tot en met de hedendaagse rol van de scheepvaartindustrie wereldwijd. De tentoonstelling is voor een breed publiek aantrekkelijk gemaakt door veel verschillende perspectieven op de scheepvaart met elkaar te verweven.
Bij de verbeelding van de thema’s is gebruik gemaakt van indrukwekkende driedimensionale filminstallaties. Daarvoor is veel oorspronkelijk beeldmateriaal opgespoord uit archieven en privécollecties. Bezoekers kunnen bij de vele ‘interactives’ zelf leren handel drijven, navigeren en zelfs een tattoo zetten.