Breitner in Amsterdam – Stadsarchief Amsterdam

  • Locatie: Stadsarchief, Amsterdam
  • Open: 10 oktober 2014
  • Tentoonstellingsontwerp: MV Levievandermeer
  • Lichtontwerp, AV-techniek en installatie: Rapenburg Plaza
  • Fotografie: MMMMMMM

George Hendrik Breitner (1857-1923) gebruikte ze vrijwel elke dag, zijn schetsboeken waarin hij zijn eerste indrukken vastlegde als basis voor zijn schilderijen en aquarellen. Zo’n honderdtwintig zijn er bewaard gebleven. Op deze tentoonstelling wordt, voor het eerst, een ruime selectie daaruit getoond in relatie tot andere werken van de kunstenaar. Samen met het Rijksmuseum heeft het Stadsarchief onderzoek gedaan naar de schetsboeken en de rol die ze speelden in leven en werk van Breitner. Stap voor stap is nu te zien hoe hij met schetsen en foto’s tot zijn grote schilderijen en kleurrijke aquarellen kwam.
De werken op deze tentoonstelling geven bovendien een fascinerend beeld van het Amsterdam rond 1900. We zien de trampaarden op de Dam, dienstbodes op de grachten, stadsvernieuwing in het oude centrum en de bouwputten van de nieuwe wijken aan de rand van de stad. We kijken over Breitners schouder mee als hij op straat zijn eerste indrukken vastlegt en volgen het ontstaan van de monumentale schilderijen en aquarellen in het atelier. De bezoeker ziet de plaatsen waar Breitner zijn schetsen maakte, waar hij fotografeerde en hoe hij in zijn schilderijen het licht en de sfeer van Amsterdam wist vast te leggen.
Op de tentoonstelling is werk te zien uit de collecties van het Rijksmuseum en het Stadsarchief. Ook worden er bekende en onbekende schilderijen en aquarellen getoond uit onder meer het Teylers Museum, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Kröller-Müller en Museum Boijmans Van Beuningen, aangevuld met bijzondere bruiklenen uit particuliere verzamelingen. Om alle waardevolle bruiklenen zo goed en ruim mogelijk te laten zien is — speciaal voor deze gelegenheid — de helft van de Schatkamer ingericht met werken van Breitner. Op deze manier is de tentoonstellingsruimte bijna verdubbeld.